Geen vreemde in Jeruzalem - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van gerko - WaarBenJij.nu Geen vreemde in Jeruzalem - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van gerko - WaarBenJij.nu

Geen vreemde in Jeruzalem

Door: Gerko

Blijf op de hoogte en volg

03 December 2006 | Israel, Jeruzalem

Beste lezers,

Het begint al aardig vertrouwd aan te voelen hier in Jeruzalem. Je begin de mensen te kennen in de winkels en onderweg naar school. Mensen groeten je en soms maak je even een praatje, is leuk.
De mengelmoes van mensen blijft ook leuk om te zien. Griekse priesters, jezuitische en benedictijnse monniken, armenen en (teveel) russische en poolse toeristen lopen hier door elkaar heen.
Verder gaat de tijd ook erg snel hier, nog maar anderhalve week in Israel en er zijn nog zoveel dingen die in niet gezien heb!! (beetje luxeprobleem natuurlijk..)
Volgende week gaan we dus met z'n allen naar Turkije voor een excursie.
Dat klinkt misschien wel wat decadent, maar de groep studenten die hier in Israel op 'outreach' gaan, mogen zonder visum hier maar 3 maanden zijn. Wanneer we weer in Israel terugkomen, gaan de drie maanden weer opnieuw in. Beetje raar systeem, maar het heeft zo z'n voordelen, hehe.

De afgelopen twee weken ging het in de lessen over toekomstverwachtingen, relaties en familie.
Zoals gewoonlijk weer erg leerzaam.
We hadden les van een 'pastor' uit de v.s, die jarenlang in Amsterdam gewerkt heeft onder verslaafden.
Was wel leuk om met hem te praten, hij kende Nederland bijna beter dan ik.
Hij benadrukte in de lessen het belang van het hebben van toekomstplannen en dromen.
Het is vooral belangrijk om te blijven verlangen naar groei in je relatie met God en met mensen.
Hij stelde dat dit (vooral) mogelijk wordt wanneer je je hierbij afhankelijk van God opsteld en zijn leiding blijft zoeken.
Aan de hand van de bergrede van Jezus, keken we naar de juiste gemoedstoestand die je hiervoor kunt ontwikkelen.

Laatst heb ik mijn vaccinaties voor Kenia gekregen, dat viel nog niet echt mee om te zien wat ik nodig had. De arts sprak nauwelijks Engels, dus moest ik in m'n beste Hebreeuws uitleggen wat ik al gehad had aan vaccinaties.
Uiteindelijk heb ik maar zoveel mogelijk vaccinaties genomen om geen risco's te lopen. Achteraf bleek dat ze me ook weer een vaccinatie gegeven hebben tegen bof/mazzelen/waterpokken.. Maar goed, ik kan er de eerste jaren weer tegenaan in ieder geval.

Vanmorgen ben ik even wat eerder opgestaan om de zon op te zien komen over de olijfberg. Ik zat bij de gouden poort en had even een cd'tje met onberijmde psalmen van m'n Hervormde landgenoot geleend.
Dat was wel een speciale ervaring, om in de morgenzon "Looft den Heer met blijde galmen" te horen op die plek. Veel christenen hier geloven dat wanneer Jezus terugkomt hij op de olijfberg zal staan (zach. 14:4).
Ik weet niet of dat door de 'dwaalleerdetector' heenkomt, maar hoe je de tekst ook opvat, het is in ieder geval wel een facinerend idee.

Het ook altijd leuk om hier te onderhandelen in winkels wanneer je iets wilt kopen. Omdat er op school een masquerade georganiseerd werd, moest ik hiervoor even een outfit kopen.
Ik zag een mooi traditioneel gewaad hangen in een winkel, maar daar vroeg de eigenaar 250 shekel voor.
Ik zei dat ik er maar 50 voor over had. "No, no, never my friend, but oke, you get it for 180, special price" Ik zei dat dat nog veel teveel was en liep de winkel uit. Meteen trok hij mij de winkel weer in. "Oke, 140 shekel, it's stupid, but only this time this price for you".
Toen ik later nog een keer de winkel uitliep, ging hij al naar 100 shekel. Uiteindelijk heb ik het voor 80 meegekregen. Hij deed alsof ik hem zwaar beledigde, maar waarschijnlijk heeft hij er nog een behoorlijke winst op gemaakt.
De masuerade (gemaskerd bal) was uiteindelijk erg leuk, met toneelstukjes en lekker eten. (zie foto's)

Oke, bedankt voor 't lezen maar weer. Het is leuk om te weten dat veel mensen het regelmatig even lezen! Ik probeer voordat we naar Turkije gaan nog even weer een bericht te plaatsen.

Hartelijke groeten,
Gerko

• 03 December 2006 - 11:31

Nelleke Heemstra:

hoi Gerko
    Ken je me? moeder van o.a.jakob Jan en boukje, zitten op dts in africa en zo kom ik in jou site.
    Maakte dus vanmorgen al een hele reis(Z.africa-Isral australie)via het internet.
    Heb een goede tijd daar.gr Nelleke

• 03 December 2006 - 12:31

Mama:

zo,zo wat een verhaal Gerko.heel interessant.Ja,en dan dat handeltje,komt me bekend voor,ben jij ook een beetje jood?je zou het denken,en,wat een geprik,gelukkig hoefde ik nu niet mee.Je houdt al het geleerde welop papier he, dan kunnen wij ook nog wat leren.Mooie foto,s ,ook lachen,dat ezeltje,en man met baardje en snor. Geniet nog maar even ,en dan de volgende onderneming.Een goede tijd ,Gods zegen wensen we jou toe,tot de volgende keer,groet van allen!

• 03 December 2006 - 13:42

Onno:

Ik wist niet dat je zo goed kon afdingen zeg. Had ik dat maar geweten toen we samen boodschappen deden in Assen bij de supermarkt!
    Mooie foto's trouwens.
    Geluk gewenst van Onno.

• 06 December 2006 - 07:51

Eva:

Hoi Gerko,

Leuk weer je ervaring te lezen! De foto's zijn ook mooi, vooral de Griekse kerk :-) Bedankt dat jij een foto daarvan hebt geknipt.
    Euxaristo (bedankt) voor je email, Albert zal jou eentje terug sturen.
    God bless you en tot het volgende verslag!

Liefs, Evi

• 31 December 2006 - 11:15

Antoinette:

Hoi Gerko, wat maakt je interressante dagen door en wat zie je veel, prachtig. Heel leuk om mee te kijken. Wat een mooie foto's. Ik zit hier op kantoor het is oudejaarsdag en beleef niks. Een fijne jaarwisseling gewenst. Groetjes Antoinette