Lamu
Door: Gerko
23 Januari 2007 | Kenia, Lamu
Inmiddels ben ik al weer twee weken op Lamu.
Internetverbinding is hier een schaars goed, vandaar dat een bericht even op zich liet wachten.
De busreis hierheen was een mooie belevenis.
De helft van de route was een zandweg door een moerasgebied. Mooie natuur en primitieve dorpjes onderweg. Ook in de bus zelf was er natuur, sommige mensen nemen namelijk hun kippen gewoon mee onder de stoel. Extra gezellig dus.
Hier op Lamu werken we nu 's morgens in 'the New life home'. Dat is een christelijk centrum die wees - en achterstandskinderen opvangt.
In het begin werden ze erg tegengewerkt door de plaatselijke moslimbevolking. Die waren bang dat ze een nieuwe kerk zouden beginnen. Maar toen ze lieten zien dat ze er alleen maar waren om de kinderen te helpen, werden langzamerhand de kinderen uit de gemeenschap naar het tehuis gebracht. Nu werken er zelfs een aantal moslims voor vast in het tehuis.
Wij helpen voornamelijk mee bij de lessen Engels. Dat valt nog niet altijd mee, want door hun dikke Afrikaanse accent spreken ze de woorden vaak heel anders uit. Dat is altijd wel grappig. Ook organiseren we af en toe wat ontspannende dingen.
Verder organiseren we dus vijf avonden per week een dienst in de verschillende kerken hier.
De eerste week waren we in de Pinkstergemeente en afgelopen week in de Methodistenkerk.
De kerkjes hebben ongeveer zo'n honderd leden (klinkt altijd veel meer door de Afrikaanse zangstemmen). Elke avond hebben we toch zo'n vijftig mensen die komen, vooral jongeren.
We preken vaak om de beurt. David en Jae Shin begeleiden daarnaast het zingen en verder doen we nog stukjes en geven getuigenissen.
Het kost aardig wat tijd om dat allemaal voor te bereiden, maar 't is wel de moeite waard.
We doen dat 's middags altijd op het dak van ons hostel. Je hebt daar een mooi uitzicht over het stadje en de zee.
Je kunt vanaf daar ook prima de mensen en de talloze ezels observeren die de hele dag voorbijslenteren.
Ik heb trouwens nooit geweten dat ezels zulke bizare en harde geluiden konden maken. Het gaat de hele nacht door. Het houdt ongeveer het midden tussen een scheepshoorn en een aanlopend wiel.
Maar het levert wel weer een leuk beeld op al die ezeltjes.
Het is zowiezo erg leuk om hier door het dorpje heen te lopen.
Heel bijzondere sfeer. Net of je 100 jaar terug in de tijd bent.
Goed, ik ga gauw dit bericht verzenden voordat de verbinding weer wegvalt.
Bedankt voor al die leuke reacties!
't blijft erg leuk om te lezen.
Groeten,
Gerko
23 Januari 2007 - 13:52
Pap En Mam:
Dag Gerko,
gelukkig dat je weer beter bent.Wat weer een mooi verhaal,en wat bijzonder al dat werk dat jullie doen.Vooral het doorgeven van Gods grote werken en Zijn liefde die nooit stopt.Je wordt daar letterlijk en figuurlijk in de ruimte gezet.We wachten op al je verhalen,wanneer je weer thuis bent.De tijd schiet al op,nog veel sterkte daar,liefs van ons uit het piepkleine Nederland. -
23 Januari 2007 - 14:11
Annemieke:
Hey Gekko ;). Vind je verhalen altijd mooi om te lezen. 't Is haast alsof je Colombus bent, zoveel nieuwe werelden je ontdekt.
Succes nog, ook met de ezels! Ik denk dat Donkey uit Shrek dus best kan bestaan.
In Nederland gebeuren zoveel spannende dingen, dat ik je daar maar niet mee ga vermoeien. ;).
Liefs, -
23 Januari 2007 - 15:01
Onno:
Alweer een mooi verhaal. Gerko je moet die verhalen straks gaan bundelen.
Erg leuk om alles steeds te lezen. -
23 Januari 2007 - 16:19
Karsten:
Gerko, wat een zegen daar!Viel Spass!Groet, Karsten -
23 Januari 2007 - 17:48
Tante Anneke:
Wat weer een interessant verhaal en wat een mooie foto's Gerko. Je krijgt een goede indruk van waar jullie mee bezig zijn. Wat doe jij een ervaringen op zeg! Kun je het allemaal nog wel opslaan op de harde schijf in je hoofd? Gelukkig heb je regelmatig geschreven en helpen foto's ook om het allemaal te onthouden. Maar ik kan me voorstellen, dat je zo langzamerhand ook wel vol raakt van al die nieuwe dingen en indrukken.
Voor de komende tijd van harte Gods zegen toegewenst.
23 Januari 2007 - 21:59
Cilia:
Hahahaaa!! 'Tussen een scheepshoorn en een aanlopend wiel.' Precies de juiste omschrijving! Ik ken het van een verdwaalde Franse ezel die wat rondom een camping leefde waar ik met Heleen heb gekampeerd. Ik ben hier wat drukdoende met de 7 ontwerpen voor het groninger forum wat over enkele jaren aan de nieuwe markt zal worden gebouwd (achter de huidige oostwand). Interessant niet waar! Ik kon de aandacht van Buurvrouw en Lobke niet trekken. Zij zien de ezels en de zandwegen meer zitten. 'k Geef ze wel een paar beetjes gelijk! Janneke en ik stonden vanmiddag nog op het strand, daar waar we hadden afgesproken for a cup of tea. Helaas was jij er niet dus we hebben een duik genomen en moesten toen alweer met het vliegtuig terug, dat heb je met dagretourtjes. Was wel jammer!! Maar goed, ik heb begrepen dat je 17/02 bij ons op de thee komt. Hier kun je trouwens voor de deur ook prima zwemmen! Het bounty stand ontbreekt maar de kade functioneert ook wel. Als je op de thee komt kletsen we verder bij! Dahaaaag, tot dan!!! -
24 Januari 2007 - 12:34
Janneke:
Nou, niet zo stoer doen Cilia, dat je even een dagretourtje hebt genomen, van jou mogen we allemaal niet weg, niet eens uit Groningen! "Want hier is ook genoeg te evangeliseren etc!" :-P
Hey Gerko, nog 3 weekjes! Miss joe, en de best hes jet toe come, back hier.
Liefs, Jans -
24 Januari 2007 - 19:06
Wobbes:
fijn dat het goed gaat. Mooie foto,s. succes met jullie werk daar. groetjes Lammert en Jettie -
27 Januari 2007 - 09:28
Rianne:
Hee broer.Om het nog maar ff compleet te maken, een berichtje van mij!Wouw, wat een mooie foto s.Wat sta je er weer stoer op zeg.haha
Nog maar 21 dagen te gaan..en dan kom je weer in het frisse natuurrijke Hoogkerk!;-) Nog veel plezier daar...
veel liefs van mij. -
28 Januari 2007 - 20:15
Angela:
geweldig wat jullie daar allemaal doen! sterkte nog de laatste paar weken en geniet zoveel je kunt.Gods zegen toegewenst! groetjes fam.boer -
29 Januari 2007 - 21:12
Gosse Rodenboog:
Hoi Gerko, Eindelijk weer eens een bericht van mij. Vorige week een laptop gekocht zodat computeren en internetten voor ons nu ook wat gemakkelijker wordt. Wat een bijzonder leventje heb jij daar! Mooi dat je zo het aangename en het nuttige met elkaar kunt combineren. Je houdt zelfs preken! Wat zijn de reacties hierop eigenlijk? Zou je in je verslagen nog eens iets meer kunnen vertellen over de binnenkant van de discipel? Wat heb je totnogtoe geleerd en ervaren van God? Hartelijke broedergroet uit Meppel -
30 Januari 2007 - 20:50
Auke:
Hey Gerko,
Fantastisch man wat jij allemaal meemaakt. En jouw rugzak trouwens ook..... (die heb ik in de OEK ook al gezien).
Geniet nog ff! -
30 Januari 2007 - 22:28
Rene':
eej Gerko fijn dat alles zo goed gaat.
nog een fijne tijd daar toe gewenst in de tijd die je nog hebt ook al is dat niet zo lang meer.Nou nog veel plezier daar he en Gods zegen gewenst en suc6 nog met het evangeliseren!
dapper dat je dat allemaal doet nou moi he.
31 Januari 2007 - 10:37
Jemimah:
Gerko! I have NO IDEA what you have written, but the photos are great! You could be a professional! Jemimahx