Hakuna matata - Reisverslag uit Mombassa, Kenia van gerko - WaarBenJij.nu Hakuna matata - Reisverslag uit Mombassa, Kenia van gerko - WaarBenJij.nu

Hakuna matata

Door: Gerko

Blijf op de hoogte en volg

26 December 2006 | Kenia, Mombassa

Hallo,

Inmiddels zitten we dus alweer meer dan een week in Mombasa. De busreis vanaf Nairobi naar hier was opzich al een mooie safaritocht.
Hoe dichter we bij de kust kwamen des te tropischer het werd. Onderweg zagen we echte 'Lionking-achtige' landschappen aan ons voorbijtrekken, met Apen en Zebra's enzo. Ook zagen we nog veel traditionele Masai rondlopen. Een echt Afrika gevoel dus!

Hier in Mombasa is het nogal een smeltkroes van culturen. Naast de oorspronkelijke Afrikanen wonen hier ook veel Indiaase immigranten. Daarom zie je hier ook Hindoetempels en veel Riksja's. Het heeft hier dus ook wel een beetje de sfeer van India, is wel grappig om te zien.
Maar de meesten mensen hier zijn moslim.
Dus ook hier wordt ik om vijf uur gewekt door de moskee.. Het klinkt gelukkig wel wat melodieuzer doordat de 'moskeeman' met een sterk Afrikaans accent de versen rondzingt.

We zijn hier met vijf studenten en een begeleidster. We zitten in een mooi, maar vrij primitief, koloniaal pand vlakbij de kust.
De twee verpleegsters (uitgezonden vanuit de organisatie) wonen bij ons in.
Ze zijn nu tijdelijk in Mombasa voor een opleiding, en gaan straks samen met ons naar Lamu alwaar zij werken.

Ik werk hier samen met de anderen in een weeshuis.
Dat is wel even wennen natuurlijk om baby's eten te geven en de was te doen, etc.
Maar het is ook wel erg leuk, vooral om contact met hun te krijgen.
Je kunt toch zien dat de baby's gebrek aan affectie hebben gehad, en daardoor vrij apatisch zijn.
Veel kinderen worden hier achtergelaten in ziekenhuizen door tienermoeders en moeders met Aids.
Onze taak is om het lokale personeel te ondersteunen en ook om de kinderen wat persoonlijke aandacht te geven, waar zij anders niet aan toe komen.

Doordat het hier zo benauwd is kost alles dubbel zoveel energie. Je zweet hier echt constant door. Leuke bijkomstigheid is nog dat we in onze buurt eigenlijk niet in korte broek kunnen lopen omdat hier hoofdzakelijk Moslims wonen. Ik had daarom in Jeruzalem alvast even een koele moslimjurk gekocht om het niet te heet te hebben hier.
Maar ik werd toch nogal vreemd aangekeken toen ik hier rondliep, omdat dit dan weer een 'middenoosten-moslimgewaad' schijnt te zijn..

Maar goed, het heeft ook wel weer zijn voordelen om hier als buitenlander te zijn. Als 'witte' mensen mogen we hier namelijk zomaar de luxe toeristenresorts in zonder iets te hoeven betalen. Dus daar profiteren we af en toe wel even van natuurlijk. (erg solidair met de plaatselijke bevolking...)

Goed, dat was het nieuws tot zover vanuit dit internetcafe hier in Mombasa, waar de internetverbinding net zo snel gaat als alle andere dingen in Afrika..
Bedankt voor de al de leuke reacties op het vorige bericht!

Gerko

• 26 December 2006 - 21:01

Papa En Mama:

Hallo Gerko,zo ver weg.We zitten hier nog wat de vette kerstdagen te overdenken.Nee hoor,wees daar maar niet bang voor,al zal jij het daar heel anders beleven.We lezen alles met veel interesse en kijken elke dag of er weer nieuws is natuurlijk.Zorg goed voor je kindjes maar ook goed voor jezelf,dit speciaal van mama.Liefs van ons.

• 26 December 2006 - 21:10

Tante Anneke.:

Hoi, Tweede Kerstdag. Wat een schitterende foto's Gerko! En wat mag je daar mooi werk doen. Het doet me denken aan het werk van Marjan in de Oek! Prachtig om zo Gods liefde voor ons zo door te mogen geven. Veel zegen daar en een goede bijzondere jaarwisseling. Groeten van iedereen hier.

• 28 December 2006 - 13:04

Karsten:

Wat een land!Mooie foto's!Zal even in mijn tweede bijbel kijken ( Geografica) wat het land biedt. Herrinneringsmoment: waar zaten wij exact een jaar geleden???Groet en Zegen, Karsten

• 31 December 2006 - 00:11

Rianne:

he gerko,mooie foto s hoor. Die jurk staat je ook erg mooi! ( moet je vaker aan doen) ;)
    Veel succes en plezier daar,en tot over anderhalf maand alweer!
    K zie er naar uit... liefs

• 31 December 2006 - 18:19

LEWIS:

hallo gerko, ik ga 12uur op bed want hetis vandaag fuurwerk avond.

• 01 Januari 2007 - 13:40

Rianne:

gerko!!Jij ook een gezegend nieuwjaar! Het wordt vast een heeel mooi jaar!;) haha
    Alweer nieuwe foto s,leuk hoor al die kinderen.Lijkt me erg mooi werk!
    liefs van pabbe mamme en de kleine spruit!

• 02 Januari 2007 - 15:01

Gert-Jan:

Broeder, ik sluit me bij onzer zuster aan: een voorspoedig en gezegend jaar toegewenst! Over de foto's: Ik kan er niet ff in algemene termen over spreken. Wel mooie composities/uitsnedes over het algemeen en altijd mooi om te bekijken, vooral ook de (humoristische) onderschriften. Succes en het beste gewenst daar he? moiuh

• 03 Januari 2007 - 22:09

Cilia:

Gods zegen voor 2007! Nu kunnen we de weken aftellen tot het voorrecht dat je weer in ons midden bent. Grtjs Cil

• 05 Januari 2007 - 18:26

Rene:

eej Gerko suc6 daar he hoop dat het goed gaat daar leuk om op de hoogte te worden gehouden
    gr Rene moi