Shalom! - Reisverslag uit Tel Aviv, Israel van gerko - WaarBenJij.nu Shalom! - Reisverslag uit Tel Aviv, Israel van gerko - WaarBenJij.nu

Shalom!

Door: Gerko

Blijf op de hoogte en volg

02 Oktober 2006 | Israel, Tel Aviv

Na een benauwde dag op het relaxte strand van Tel aviv ben ik Zaterdagavond dus aangekomen in Jeruzalem.
Tot mijn verrassing bleek dat ons verblijf op de Olijfberg zelf is. Erg leuke lokatie, met een mooi uitzicht over het centrum van Jeruzalem, aan de andere kant kijk je uit over de dode zee. Lang niet gek!
Het is Palestijns gebied, dus je wordt wel elke ochtend om 05.00u wakker van de moskeeomroeper maar daar is mee te leven.

Gisteren hadden we nog een vrije dag dus ben ik meteen het oude centrum van Jeruzalem gaan verkennen natuurlijk.
Drie uur rondgedoolt en meteen alle hotspots in een paar uur bekeken (alsof ik hier maar 1 dag zou zijn..), maar goed ik ben nou eenmaal een Nederlander.
Het was interessant om te zien hoe de joden en moslims naast elkaar leven, of langs elkaar heen leven beter gezegt.
De oude stad bestaat uit 4 wijkjes, een Joodse, arabische, christelijke en een Armeense. Waarbij de klaagmuur (muur van de oude tempel) voor de joden het belangrijkste is.
Voor de moslim is de al aqsa (hoe spel ik dat?) moskee het belangrijkste omdat ze geloven dat Mohammed vanaf hier naar de hemel opgestegen is. Alleen staan ze beide op de tempelberg, dus pal naast elkaar.
Je voelt de spanning echt die daar hangt.
Zo zag ik een orthodoxe jood die voor de ingang van de al aqsa moskee ging staan te bidden, waarschijnlijk om te provoceren, en ook meteen werd uitgescholden door een paar palestijnen. Maar goed om een kort verhaal lang te maken, is het dus erg interessant om doar wat rond te kiekn.

Maar goed, vandaag is de opleiding dus begonnen. het gebouw waar we de opleiding hebben staat op loopafstand van de olijfberg, net buiten de oude stad.
t klinkt misschien erg romantisch, elke dag vanaf de olijfberg naar Jeruzalem lopen, maar de uitlaatgassen van de voorbijscheurende bussen en auto maken helaas al snel een eind aan deze bijbelse beleving. we hebben een leuke gevarieerde groep studenten, canadezen, duitsers, amerikanen, nederlanders, een fin, koreaan en een Porto ricaan!
we hebben vandaag vooral kennisgemaakt en uitleg gekregen over de opleiding.
We gaan eind deze week al op excursie naar het noorden van Israel. En in begin december voor een week naar Turkije, om de zeven gemeenten uit Openbaringen te bezoeken, ook lang niet gek..
Verder verloopt het programma per thema. Elke week hebben we een nieuwe docent met een ander onderwerp.
Dit zijn vaak auteurs of voorgangers uit het buitenland die een week bij ons verblijven en bijvoorbeeld het onderwerp de 'arabische cultuur' of 'de werking van de Heilige geest' behandelen. daarnaast is je eigen groei een belangrijk aspect. hiervan houd je dagelijk een verslag bij en dit evalueer je wekelijks met iemand van de opleiding.

Zo... al een heel verhaal zo! Is het nog steeds interessant beste lezers?

Ik gooi nog snel wat foto's op de site en dan weer de olijfberg oprennen voor het eten begint!

Tot gauw, bedankt voor het lezen!

• 02 Oktober 2006 - 19:27

Onno:

Beste oud collega mooi dat je goed bent aangekomen. En dan al zoveel indrukken in een dag. Dat belooft wat voor de komende maanden. Erg leuk om het eerste stukje vanuit het kantoor te lezen. Trouwens we zijn erg benieuwd naar de foto's. Heb je al heimwee naar de telefoonrekeningen?

• 02 Oktober 2006 - 19:33

Tryntsje:

Hej Gerko!
    Ik zit met Onno op kantoor effe illegaal jouw web-site te bekijken en toevallig is net je eerste log verschenen! Klinkt super mejong :>
    Genoeg te zien, doen en actie daar zo ik lees.
    Enneuh...wat die moskee-omroeper betreft: respect voor je zeer geduldige omgang met deze marteling in de vroege ochtenduurtjes (ik zou de volgende dag meteen bij de groente-boer op de stoep staan!)
    Voor nu, veel plezier en genietse!
    Groeten Tryntsje

• 03 Oktober 2006 - 07:52

Paps:

genoten van je eerste verslag.volgens nij is ioaninna net zo een stad.veel benzinedampen en herrie.groeten van ons hier in griekenland.We leven en bidden met je mee.

• 05 Oktober 2006 - 15:30

Lobke:

Hoi Gerko
    Leuk om over je te lezen. Klinkt wel spectaculair over de olijfberg naar school en tussen de joden en palestijnen. Als ik bedenk hoe leerzaam en gaaf het wittenbergjaar was, hoe gaaf moet dat dan wel niet wezen als je in het begied woont waar alles zich heeft afgespeeld?!
    En tja, bijna alles wat je doet reflecteren en evalueren... dat heb je dan he. Het houd je scherp. Lekker makkelijk gezegd nu ik daar weer vanaf ben, maar wel waar.
    Veel plezier en Gods zegen toegewenst!

• 07 Oktober 2006 - 13:07

LEWIS:

hallo oom gerko. Vind je het daar leuk? Heb je de Here Jezus al gezien?
    Veel plezier!

• 07 Oktober 2006 - 19:12

Cil:

Leuk om een bericht van je te lezen!! Eerste week zit er inmiddels voor je op. Volgens mij ga je het heel goed krijgen. Weekje Turkije ook niet mis idd! Hier suist de wind en vallen de blaadjes... Ik kom snel terug om meer te lezen. X

• 08 Oktober 2006 - 11:16

Albert:

moi,broer,toch wel indrukwekkend,hoe ik je in mijn voorstelling zie gaan op de plekken waar HIJ ging ,liefde om uit te delen- bid ik je toe.

• 10 Oktober 2006 - 16:08

Onno:

Hoi gerko,
    leuk om de eerste foto'svan je te zien. Mooie toegang tot jouw school trouwens. Zijn de eerste weken goed voor je verlopen? Zeker heel veel indrukken opgedaan.Succes.

• 17 Oktober 2006 - 11:39

Bert Dijkstra:

He Gerko,
    Leuk om via je site wat indrukken te krijgen van het wel en wee in het land van de bijbel. Je bent er nog niet heel erg lang, maar desondanks toch al veel verschillende ervaringen opgedaan merk ik.
    de verhalen zijn erg interessant en het lezen waard.
    Terwijl hier de suikerbieten-economie gestaag doorstoomt,
    zie jij hoe de op scherp staande geweren de spanningen schijnbaar onzichtbaar maken.

Ik hoop dat jij, bij watvoor dingen je ook tegenkomt, je je veilig mag weten bij de God en er met behulp van Hem iets moois kan neerzetten.
    Ik wens je in ieder geval het allerbeste toe in je taken die je te wachten staan tussen de palestijnse theedoeken en de joodse hoedjes.
    En eh..ook mooi dat er nog tijd voor de nodige ontspanning is.
    Ik mail je nog wel es tzt. 't Beste!

Groeten Bert